Breedplaatvloeren

Prefab 

Breedplaatvloeren

Een breedplaatvloer (ook wel bekistingsplaatvloer genoemd) is een geprefabriceerde betonplaat van 50, 60 of 70 mm dikte (afhankelijk van de gewenste betondekking). Deze geprefabriceerde betonplaat wordt tijdens de productie voorzien van een - door BPB statisch berekende - wapeningshoeveelheid en per standaard plaatbreedte 4 doorgaande tralieliggers. Deze tralie- of supportliggers dienen o.a. voor het hijsen van de elementen, de stijfheid van de plaat tijdens het afstorten en om de bovenwapening op de vooraf bepaalde hoogte aan te brengen. Met onze standaard tralieliggers kunnen we vloeren realiseren tot een maximale vloerhoogte van ca. 320 mm. Bij vloeren die hoger zijn dient de bovenwapening (netten en/of los wapeningsstaal) aan de hand van onze wapeningstekeningen middels extra afstandhouders op hoogte aangebracht te worden. Op de bouwplaats wordt zodra alle benodigde wapeningstaal, instortvoorzieningen en leidingwerk is aangebracht het vloerveld middels een druklaag van een bepaalde betonkwaliteit verder afgestort. Hiermee
wordt de definitieve vloerhoogte gerealiseerd.

Met een breedplaatvloer is constructief veel mogelijk middels versterkte stroken, uitkragingen, balkbodems met opstaande randen, vierzijdige oplegging en grote trapgatsparingen. De statische berekening door onze constructeur wordt vertaald in 3 wapeningstekeningen: de plaatwapening (PL) en de bijlegwapening die op z'n beurt weer is onderverdeeld in de onderwapening (OW) en de bovenwapening (BW). De plaat- en bijlegwapening kan door BPB berekend worden. Hoewel het niet vaak voorkomt kunt u hier ook zelf zorg voor dragen. De breedplaat elementen worden dan geleverd, voorzien van praktische wapening. De engineering wordt dan gedaan rekening houdend met de aanwezige plaatwapening verricht door u of een ander ingenieursbureau. Bij een volledige engineering door BPB wordt de toe te passen bijlegwapening - zoals voorzien op de wapeningstekeningen - gelijktijdig meegeleverd met de vloerelementen. U kunt er ook
voor kiezen zelf zorg te dragen voor de levering van de benodigde bijlegwapening.

Toepassingen

Kelderdekken in de woningbouw en utiliteitsbouw
Verdiepingsvloeren in de woningbouw en utiliteitsbouw

Afmetingen

Standaard dikte is 50 mm (afhankelijk van de gewenste betondekking ook 60 of 70 mm)
Lengte: max. 10.000 mm
Standaard breedte is 3.000 mm, voorgespannen alleen in de breedte 3000 mm
Standaard betonsterkte C30/C37

Voordelen

Constructieve eenvoud
Korte montagetijd
Gladde/strakke onderzijde voor een minimale afwerking
Leidingen kunnen in de vloeren worden ingestort

Sparingen / Centraaldozen

Sparingen kunnen fabrieksmatig aangebracht worden, de sparingen worden uitgevoerd in gasbeton of polystyreen (tempex).
Tempex-sparingen: minimaal 100x100 mm, zijde als veelvoud van 50 mm
Gasbeton-sparingen minimaal 75x75 mm, maximaal 250x250 mm
Centraaldozen kunnen in de fabriek worden aangebracht.
De centraaldoos wordt in de breedplaat geplaatst. Standaard wordt er gebruik gemaakt van een Attema doos met uitgangen 5/8".

Engineering

De vloeren worden uitgewerkt volgens cat. 4 van Criteria 73/5 (KIWA).

Dit houdt onder meer in dat de hoofdconstructeur de optredende lijn- en puntlasten op de breedplaatvloer tekeningen dient op te geven.

Montage

De breedplaatvloer is een systeem dat door middel van kettingen aan de knooppunten van een tralieligger neergelegd wordt (hijsen op 1/5 van de lengte van de plaat). De kleinste hoek tussen kettingen en vloerplaat moet tenminste 60 graden zijn. De platen worden horizontaal met een kraan gelost van de vrachtwagen en op de plaats gelegd, waarbij gelet moet worden op een goede gewichtsverdeling (eventueel bij grote platen een evenaar toepassen). Het standaardgewicht van de platen is ca. 125 kg/m2 bij een dikte van 5 cm.

Oplegging

Wij adviseren een oplegging van 20 mm bij metselwerk en 10 mm op beton. Bij een oplegging van min. 60 mm is geen tijdelijke ondersteuning langs de oplegging nodig. Bij een oplegging op metselwerk van 90 mm, 80 mm op beton en 70 mm op staal is er geen koppelwapening nodig. Een vlakke oplegging is noodzakelijk.

De hoofdconstructeur bepaalt of er een drukverdelend materiaal of glij-folie noodzakelijk is (bijv. bouwvilt, rubber of zandcement mortel.) Voor oplegdetails verwijzen wij naar het KOMO-attest met productcertificaat.

Onderstempeling

Voordat de breedplaat elementen worden neergelegd, moet de onderstempeling worden aangebracht.

De meest gangbare stempelrij-afstand is ca. 1800 mm bij een plaatdikte van 50 mm. De stempeling moet zodanig geplaatst zijn dat de breedplaat een lichte toog krijgt. Bij vloeren >250 mm moet de stempelafstand aangepast worden. Grotere stempelrij-afstand is mogelijk door dikkere plaat en/of meerdere tralieliggers (of zwaardere).

De afstanden h.o.h van de onderstempeling staan vermeld op het legplan. De onderstempeling moet steeds dwars op de tralieliggers worden gemonteerd. Afhankelijk van de oplegging kan de randonderstempeling weggelaten worden. De onderstempeling kan pas worden weggehaald als het beton voldoende is uitgehard. Hiervoor moet contact worden opgenomen met de hoofdconstructeur.

Milieuklasse/ brandwerendheid

Milieuklasse XC1 is de meest gangbare klasse. Hogere milieuklassen zijn op aanvraag mogelijk, waarbij de plaatdikte eventueel aangepast moet worden, dit door de grotere vereiste dekking.

Standaard bezitten de elementen een brandwerendheid van 30 minuten. Bij grotere brandwerendheid (90 of 120 minuten) dient de dekking op de wapening aangepast te worden. Bij voorgespannen elementen kan de brandwerendheid ook verhoogd worden naar 90 of 120 min.

Kwaliteit

Breedplaatvloeren worden geleverd als gewapend beton met een betonsterkte C30/37. Hogere sterkteklassen zijn op aanvraag mogelijk.

Bij de breedplaatvloer heeft de gelaste wapening een kwaliteitsterkte van FeB 500.

De onderzijde voldoet aan de afwerkingsklasse klasse A van de VBU (NEN 6722-02)

Bijlegwapening

De bijlegwapening die berekend is kan door ons bij de vloer worden geleverd. De bijlegwapening wordt tijdens de uitwerking in KIWA categorie 4 bepaald.

Transport

De breedplaatvloer wordt aangevoerd met behulp van een platte vrachtwagen. De vracht bedraagt max 25 ton. De bouwplaats dient rekening te houden met de grote en het gewicht van onze oplegger combinatie, zodat er een vlotte correcte aanvoer en verwerking van de elementen mogelijk is.

Technische specificaties

Plaatdikte: Standaard dikte is 50 mm.
Lengte: Max. 10.000 mm.
Breedte: Standaard breedte is 2.400 mm. / 3.000 mm.
Betonsterkte: C30/C37

Maatwerk in 

prefab betonproducten

Met ons assortiment aan maatwerk prefab betonproducten maken we van uw volgende bouwproject een succes, variërend van breedplaatvloeren tot kanaalplaatvloeren en van wanden tot kolommen. Onze ervaren vakmensen staan klaar om u uitgebreid te informeren over de diverse producten en toepassingen. Vertrouw op ons om de perfecte oplossing te krijgen aansluitend bij uw projectbehoeften.
Offerte aanvragen?
Vraag vrijblijvend een offerte aan via info@brulsbeton.nl
Bruls prefab beton B.V.
Lissabonlaan 2
6135 LE Sittard

KVK 14106764
BTW NL820008680B01
Contact
Tel. 046 - 457 27 27
E-mail. info@brulsbeton.nl
Snel naar...
Developed by ISL Marketing
checkmark-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram